Sporter

Herlig stemning på årets XCreek

Publisert
23. april 2017

Foto
Sunniva Tønsberg Gaski

Tekst
Pernilla Forsman

Langs Bygdaelva i Hellesylt står bilene parkert på rad og rekke. Alle har kommet for å få med seg konkurransen i årets XCreek.

Noen har tatt med seg telt slik at de kan sitte i ly fra snøen som daler ned. Andre har kledd på seg varme klær, med spreke farger som matcher kajakkene i vannet. Når utøverne suser forbi, møter de tilrop og jubel fra publikum. Noen har til og med tatt med seg en kubjelle som kan høres langt oppover elva.

Speaker Fredrik Johannesens stemme høres over hele dalen. Med en nordlandsdialekt deler han informasjon og kunnskap om utøverne. Hvem som gjør det bra, hvor er de fra og viktigst av alt, hvem som leder. Innimellom prat spilles det musikk fra øverste pop-hylle. Innimellom snøen som dalte ned og la seg som et fint teppe på steinene langs kanten, tittet også sola fram. Det kunne ikke blitt en mer herlig stemning.

Utenfor teltet har noen satt opp en grill, og rundt den har utøvere som er ferdige med runde en samlet seg. Det er litt kaldt i vannet, nå i april. Snøen som daler ned, store som hockeypucker hjelper heller ikke på varmen. En av de som har samlet seg for å varme seg er Nini Bondhus. Med hendene over varmen, ler hun og erklærer at neste år bestiller hun varmere vær. Hun syns elva og forholdene er veldig bra.

– Det er en fin elv fordi den ikke er for skummel, men den er likevel teknisk utfordrende. Det gjør at alle kan være med, men de flinkeste skiller seg likevel ut fordi de er teknisk flinkere.

Foto → Sunniva Tønsberg Gaski

En av de som også syntes at forholdene i år er bedre er grenleder Torbjørn Nordeid.

– Det er veldig bra forhold i år, bedre enn i fjor. Selv om det er litt mindre vann i dag enn på torsdag og fredag er det fortsatt flotte forhold, forteller han med et bredt smil om munnen.

Stemningen er veldig avslappet og deltakerne får mye frihet.

– Vi spør deltakerne mye om hva de tenker og hvordan de vil gjennomføre det. Det er veldig demokratisk, forteller han og nevner også at deltakerne i år sikrer hverandre. Det er utøverne som kan sikkerhet best, forteller han.

For å vinne handler det om å komme seg ned elven raskest, uten å tippe rundt. Selv om det er positivt å ha mye vann i elva, ble det for enkelte for mye. De endte med å måtte trekke seg ut av kajakken og svømme i land. Tilsammen var det 19 deltakere, fem kvinner og 14 menn. Blant deltakerne var også flere fra utlandet. Frankrike, Canada, Sverige, England, Costa Rica og Nederland var representert, i tillegg til noen lokale.

Alle padlet ned sammen, men ble vurdert i hver sin klasse. Dette var første gang det ble gjennomført på den måten. Nordeid syntes det fungerte veldig fint og forteller at det var med på å skape en litt mer avslappet stemning. Alle som vil skal føle at de kan være med i XCreek.

Andre nyheter