Sporter

Høyt nivå blant bølgene på XWave

Publisert
20. april 2017

Foto
Odin Jæger

Tekst
Pernilla Forsman

Med det uforutsigbare været på Vestlandet går det ikke alltid som planlagt, og når man arrangerer en surfekonkurranse er det bare å smøre seg med tålmodighet. Og det er så verdt det!

Årets XWave gikk av stabelen på Flø, med både herre- og kvinneklasse. Selv om det ble forsinkelser, var stemningen likevel god. I den varme hytta på Flø Feriesenter kunne man slappe av og vente på at vinden skulle snu og bølgene vokse. Flere av utøverne kjente hverandre fra før av, men også nye vennskap ble dannet.

Utøvere som tidligere ikke hadde konkurrert spurte om tips og de mer erfarne delte villig gammel kunnskap. Den før så summende lyden av prat og latter stilnet helt da Frode Goa, erfaren surfer fra Stavanger, forklarte hva dommerne pleier å se etter og hvordan reglene er. Med alles øyne på seg forklarte han at dommerne gjerne ser etter en eksplosiv start. Ofte tør man ikke ta sjanser i konkurranser av frykt for å falle av brettet.

Å ta en sjans derimot, kunne etter Frodes mening, gi positivt utslag for poengene om man klarte å gjennomføre.

Foto → Olav Standal Tangen & Sunniva Tønsberg Gaski 

Til slutt ble det endelig tid til å komme seg ut i vannet. Surferne skulle gjøre det de kom hit for. Forholdene hadde bedret seg, og med flere bølger og tette sett var heat en av tre i gang. Fire surfere løp ut i vannet, og de neste 20 minuttene kjempet de om å fange den beste bølgen og ta de feteste triksene. Det oppstod noen komplikasjoner da vinden tok lyden fra bilhornet og utøverne ikke fikk med seg når de startet, men det stoppet ikke surferne fra å ha det gøy.

Et av høydepunktene under konkurransen var en barrel, et ganske sjeldent syn på Flø. Publikum på stranden fikk også oppleve å se en 180, samt flere cutbacks. XWave er andre stopp under Norgescupen og nivået på utøverne var høyt. Flere hadde også tatt med seg rådet fra Goa om en eksplosiv start.

Selv om det var litt vind og småkaldt, hadde flere dukket opp for få med seg konkurransen. Ingrid Kvamstø var en av de som hadde dukket opp for å se på årets XWave, og selv om hun aldri har surfet før, syntes hun det var spennende.

– Jeg kan ikke helt reglene, men det er veldig gøy å se på! De er veldig flinke, forteller Ingrid.

Andre nyheter