Sporter

XSkate i forbedret drakt

Publisert
17. April 2016

Foto
Mathias Remmereit

Tekst
Lisa Mathilde Donoghue

Omringet av snøkledde fjelltopper fyres brennheite XSkate endelig i gang!

Volda skatepark er fylt opp av folk, tilskuere og deltakere. Noen er her for å heie, andre for å spise pølse. De fleste for begge deler.

Konkurransen startet litt etter skjemaet, men det til liten eller ingen frustrasjon. Første konkurranseform ut er «Best Trick». Konkurransen er fordelt på to seksjoner av 10 minutter hver, der alle deltakerne kjører samtidig og kjemper om å lande det beste trikset.

– For å vinne «Best Trick» må du vise at du har kontroll, og lande gode triks med god høyde. Det er det vi legger vekt på i denne konkurransen, sier dommerne Oskar Hammer Garrod og Tobias Løkhaug.

Foto → Jørgen Mosand, Mathias Remmereit og Olav Standal Tangen

Nytt for i år er at jenter også deltar. Ikke bare står de på sidelinjen og heier på kjæresten eller sikler etter de kule skate-gutta, men i år er de selv med! Hele fire jenter har meldt seg på, og det til stor entusiasme.

– Det er dritkult at det er en egen jenteklasse i år. Det er jo egen jenteskate i Ørsta nå også, så det kan virke som det begynner å bli et mer etablert miljø også for jentene. Det er veldig positivt, mener deltaker i seniorklassen Øystein Lode.

Marianne Stillerud er en av de fire jentene, og synes det er kjempekult med en egen jenteklasse. Selv om hun egentlig ikke hadde planer om å delta.
– Jeg er egentlig bare på besøk hos ei venninne og hadde ikke tenkt til å delta, men så ble jeg fortalt av ei dame i kiosken at jeg burde, så da ble det slik, forteller Bærumsjenta.

At hun ble med angrer hun ikke på.

- Det er jo veldig gøy, og det er kult at det er en egen jenteklasse. Jeg tror det blir bedre stemning når begge kjønn er representert, og jeg håper at årets sterke jentedeltakelse smitter over på årene fremover, sier hun.

Mellom slagene sørger grenleder Magnus Mongstad for å takke sponsorer og drar stadig i gang applaus. DJ’en spiller for det meste «Old School» hiphop og skate-punk, og sørger for ekstra god stemning i skateparken.

Neste konkurransegren ut er «Bowljam». Jentene og juniorene kjører først, også seniorene. Alle kjører en 10 minutters kvalifiseringsrunde, og konseptet «jam» betyr at deltagerne skater så mye de klarer innen denne tidsperioden. Her er det bare å droppe inn mest mulig! I seniorklassen går de fire beste videre til en finalerunde.

– I bowlen er det viktigste å ha en god flyt. Den med best flyt og den som er best totalt sett stikker av med seieren. Det handler om å få det til når det gjelder, sier dommer Tobias Løkhaug

Det har vært mye arbeid i forkant av konkurransen, men det til stor fornøyelse. Årets XSkate er nemlig bedre enn fjorårets.
– Jeg er veldig fornøyd! Det er kult at det kom så mange folk. Også har vi jo vært heldige med været, sier grenleder Magnus Mongstad.

Hva gjør årets XSkate bedre enn fjorårets?

– Det er stort sett det samme showet som i fjor, men vi har kuttet en del i programmet, noe som har gjort selve opplevelsen bedre. Det er kanskje litt færre deltakere i år, men det er fire ganger så mange kvinnelige deltakere enn i fjor, og det er vi veldig fornøyde med, sier han stolt.

Også deltakerne mener årets XSkate er forbedret.

– I år er det mer tid på street, og ikke like mye fokus på bowl som i fjor. Også var det fett med skate-session i skatehallen i går, sier seniordeltakerne Anders Sekkesæter og Øystein Lode.

Høyt nivå

Konkurransen skulle ikke være enkel å avgjøre.

– Vi sliter litt med å bestemme oss faktisk, det er jevnt og høyt nivå blant de beste, hevder dommer Tobias Løkhaug.

– Hva angår nivået tror jeg det også er bedre enn i fjor. Det er dog stort sprik i ferdighetsnivå, men de som er best er veldig gode, forteller Sekkesæter og Lode videre.

XSkate er over for denne gang. Gratulerer og takk til alle deltakere og publikummere. Resultatliste ser du nedenfor:

Junior bowl:
1. Mikael Vestbø
2. Per Steinnes
3. Ole Gretland

Jenter bowl:
1. Renate Musum Stangvik
2. Lise Musum Stangvik
3. Marianne Stillerud
4. Frida Halvorsen

Senior bowl:
1. Steinove Standal
2. Jan Tore Myrhol
3. Jan Artan

Senior street:
«Seksjon 1»
1. Håvard Heimark, med sin «Nose Slide Big-Spin» ned ledgen

«Seksjon 2»
1.  Bartek Trebunia, med sin «BS Feeble» ned railen

Andre nyheter