– Jeg fikk med meg mer på den turen her enn på Mount Everest, sier Håkon William Skog Erlandsen om turen opp til fjellet Fingeren i Ørsta.

På torsdag startet nemlig X2-festivalen i Volda, hvor tre dager med ekstremsport, foredrag og musikk står for tur.

Festivalen fikk en skikkelig kickstart med Håkon William Skog Erlandsen, også kjent som «jazzatleten», spillende på toppen av Fingern i Ørsta. 

– Det er virkelig spektakulært her på Sunnmøre. Det er noe med det alpine landskapet som er utrolig fascinerende. Naturen her er så heftig. Nesten like fin som i Nord-Norge, smiler Håkon som er fra Mo i Rana.

Video: Fredrik Hovdevik. Edit og drone: Mads Ankarstrand

Klatret opp

Håkon likte godt klatreturen opp til det flotte fjellet på Sunnmøre.

– Klatreturen opp var mer enn bare å gå, den var faktisk litt teknisk. Vi kjørte tau og isøks. Det ble skikkelig tur, forklarer den erfarne fjellvandreren.

På vei til toppen av Fingern. Foto: Mads Mehus.

Holdt foredrag

I år er festivalområdet til ekstremsportfestivalen lagt til Sparebank 1-hallen i Volda, en hall som rommer hele 2000 mennesker.

Her holdt Håkon foredrag torsdag ettermiddag om den unike saksofonspillingen han holder på med. Dette til stor glede for de oppmøtte. 

– Jeg har holdt foredrag rundt om i Europa, men det er som regel ganske små kretser. Det å komme hit i dag var ekstra stas, for hallen er så stor og det er så proft opplegg, sier han oppglødd. 

Holdt foredrag for X2-festivalen. Foto: Mads Thygesen.

Foredraget tok for seg et utrolig prosjekt Håkon driver på med.

Prosjektet har han kalt «Chasing Summits», hvor totalt syv fjell skal bestiges, og spilles på. Målet har vært det høyeste fjellet på hvert kontinent.

– Jeg skriver musikken på vei opp til toppen, og spiller det når jeg kommer opp. Til slutt skal alt dette bli arrangert for orkester og bli spilt i operaen, forklarer han.

Mount Everest

Mount Everest er hittil den råeste opplevelsen han har hatt med prosjektet.

– Først skal du gå i en og en halv måned, så skal du være våken siste nådestøtet i 40 timer, så skal du spille i 30 minus med null oksygen. Det er så jævlig det kan bli, sier han.

Om ikke Fingern er like høyt som Everest, er Håkon veldig fornøyd med turen opp til det karakteristiske fjellet på Sunnmøre.

– Det var nydelig panorama utsikt der oppe.