Premiere på miniserien Xtremdamer

Tekst: Juni Hordvin Johnsen Foto: Sarah Wisniewski

I dag, lørdag 12. desember er det premiere på X2 sin nye miniserie: Xtremdamer. Kvinner er underrepresentert i ekstremsportmiljøet. Hvorfor er det sånn? Og hvem er disse jentene som driver med ekstremsport? I denne serien møter du ulike jenter innenfor ulike ekstrem- og frisporter.

På 1950-tallet da ekstremsport for alvor begynte å utvikle seg til en egen gren innenfor idrett var det ikke tenkt at kvinner skulle være med på morroa. Sånn er det absolutt ikke i dag. I 2020 finnes det kvinnelige utøvere innenfor samtlige grener i ekstrem-og frisporten. Også innenfor de mest ekstreme sportene, som Acrobatisk paragliding. I første episode av Xtremdamer møter vi Sarah Wisniewski som driver med akkurat dette. Selv om miljøet i Norge er lite generelt og kun har 2-3 aktive kvinnelige utøvere mener Sarah at det ikke finnes noen grunn til at kvinner ikke kan bli like gode (om ikke bedre) enn gutta.

«Det er et kjempebra acromiljø i Norge, og det er alltid plass til alle.»

Hun mener Vestlandet og særlig Sunnmøre er et av de beste stedene i Norge å drive med både paragliding og acro. Særlig med nærhet til Loen, som har både gondol og mulighet for flyvning over vannet, noe som får acro og paraglidere fra hele landet til å valfarte til hit. Det trengs en del flyvning og sikkerhetstrening for å kunne fly acro, og mengdetreningen kan være vanskelig å få til andre steder i landet der forholdene ikke er like gunstige. Derfor oppfordrer Sarah spesielt jenter som bor her i området om å prøve, for her er forholdene perfekt for å utøve på sporten. Neste høst skal hun også starte en «Girls only camp» i Loen i samarbeid med Streamer AS som Sarah er Team Pilot for. Her er tanken at jenter får utveksle erfaringer og trene sammen for å skape er bedre miljø for jenter innen en mannsdominert sport. Sarah legger til at Streamer AS, som er leverandør av paragliderutstyr, jobber med å få flere jenter inn i sporten og også å bli værende i paraglider og acro-miljøet. Derav ideen om en «Girls only camp.» Hun håper dette kan trekke flere som er gira på adrenalin, fart og fantastiske naturopplevelser.

Serien Xtremdamer blir sendt på Instagram og Facebook, og portretterer én ny sport hver gang. Har du en idrett eller utøver du har lyst til å se? Kontakt Ida Kloppen eller Juni Hordvin Johnsen.