Spektakulær ekstremsport, innsiktsfulle foredrag og Skandinavias beste band og artister. Dette er X2-festivalen 2022. 

– Det er litt rart at folk nå endelig skal få en fullverdig X2-opplevelse. Det har vært nesten i mange år nå, men denne gangen blir det full pakke, sier festivalsjef Mathias Vasbotn Remmereit.

Større enn noen gang

Fra 31. mars til 3. april i Volda skjer det. Etter tre år med venting er endelig X2-festivalen tilbake i full blomst, denne gangen større enn noen gang.

I år flyttes nemlig festivalområdet til Sparebank 1-hallen, en hall som rommer hele 2000 mennesker.

– Vi håper folk som fortsatt er i tvil, tar turen for å oppleve en festivalarena og et program Sunnmøre ikke har hatt før, sier han.

INVITERER TIL FEST: Festivalsjef Mathias Vasbotn Remmereit håper folk tar turen innom festivalen. Foto: Simon Sjøkvist

10 ulike sporter

Surfing, elvepadling, longboard, speedflying, skating, BigAir, fri-kjøring, sykling, yoga og klatring. Hele 10 sporter skal gjennomføres under festivalen.

– Xfree er en frikjøringskonkurranse. Det betyr at det skjer utenfor skiløypene, hvor det handler om å kjøre fort og kjøre utenfor klipper, sier arrangør Gaute Langørgen.

Frikjøringen kan du få med deg hvis du tar skiheisen opp ved Ørsta skisenter 2. april og går en halvtime inn fra toppen av heisen.

– Da blir det grilling, musikk og ikke minst spektakulær utsikt ut mot frikjørerne som konkurrerer. Det er virkelig verdt å ta turen, forklarer Langøren. 

STOR AKTIVITET: Det skjer mye sprekt under X2-festivalen.

Mye å se

Oppe på Ørsta skisenter kan man også få med seg publikumsfavoritten XStyle, hvor folk kan slå seg ned i bakken og boltre seg med spektakulære hopp når deltakerne gjør seg klare for BigAir. 

Festivalsjefen er tydelig på at det er mye man kan få med seg. Derfor kommer han med et tips.

– Det er lurt å lese godt gjennom programmet og velge ut det du ønsker få med deg av sport. Også møtes vi alle sammen til konsertene og foredragene på kvelden, sier han og fortsetter:

– Hvis du aldri før har sett noen kjøre nedover i 70 km/t på et longboard, så er det nå du kan gjøre det. Eller kanskje se sykkelløpet som går i hundre nedover fjellskråningen, legger Remmereit til. 

Her har du en link til festivalprogrammet så du kan få bedre oversikt:

Rekordmange solgte festivalpass

Til 2022 utgaven av festivalen ligger det nå an til rekord i antall solgte festivalpass.

Remmereit tror han vet hvorfor.

– Ja, nå har vi hatt tre års ventetid. Tre år uten å kunne gjøre det slik vi vil. Nå kjøper folk festivalpass fordi de vet at det vil bli helt fantastisk. Jeg tror alle kan finne seg noe de liker her.

Når kvelden kommer

Hver kveld under festivalen starter med foredrag klokken 18. Etter dette er det konserter fra klokken 22. Alt dette i Sparebank 1 hallen. 

Fredag ettermiddag kan du for eksempel høre foredraget til Marius Nergård Pettersen, hvor han snakker om hemmelige hytter i norsk natur og historiene som hører med dem. 

Tormod Granheim kommer også på fredag. Han er første og eneste nordmann som har besteget alle toppene i alpene på over 4000 meter. 

På scenen denne kvelden ser du spellemannsnominerte Ola Kvernbergs Steamdome, Evig Ferie, den danske dansegarantisten Pattesutter og Niilas. 

Det skal også nevnes at snøbrettikonet Terje Håkonsen kommer for å holde foredrag, og at DJ-legenden Todd Terje skal spille lørdag kveld.  

Til slutt ønsker Remmereit å ønske alle hjertelig velkommen til festival.

– Dette kommer til å bli en fantastisk helg med så utrolig mye bra innhold. Ta med deg familien, venner, barna, besteforeldrene, ja ta med deg alt og  alle. Nå blir det festival, sier han smilende.