X2 veteranene i Oclin vant gründerpris: -Ta intiativ sjølve!

Tekst: Juni Hordvin Johnsen Foto: Oclin

Forrige uke vant det kreative produksjonsselskapet Oclin og Atle Vasbotn Remmereit den første gründerprisen drivkraft fra Sparebank1 Søre Sunnmøre. Og produksjonsselskapet har en del de kan takke X2-festivalen for.

Oclins tre ansatte, eiere Atle Remmereit Vasbotn og Chris-Håvard Berge og ansatt Torstein Lund Sperstad, har alle gått samme vei her i Volda med noen års mellomrom. Først som redaktører i student-TV, teknisk ansvarlig på Rokken og etterhvert sjef for mediecrew på X2-festivalen. Medeier Atle forteller at selv om veien til Oclin har vært tilnærmet lik for alle tre, er det ulikhetene dem i mellom som gjør at teamet funker så bra.

«Sjølv om vi er likesinna har vi ulike eigenskapar som utfyller kvarandre. Det er vel derfor Oclin fungerer så bra.»

Oclin har jobbet seg oppover og har i dag kunder som Tussa, Høgskulen i Volda, Fora Form, Ulstein group, Bocuse dÓr, Sparebank1 og naturligvis mange fler. De kan tilby innhold til alle plattformer i form av reklamefilm, tv-produksjon, streaming og ikke minst gif-produksjon. Atle forteller at de
jobber kreativt ut ifra hva kundene måtte ønske og arbeider under slagordet: Gjør små produksjoner store.

I begrunnelsen for Sparebank1 Søre Sunnmøres gründerpris ble Oclin dratt frem som en stor inspirasjon for andre etter å ha satt seg på kartet både regionalt og nasjonalt som medieproduksjonsselskap med base i Volda. For det var i Atles hjembygd at det hele startet. De to eierne av Oclin ble først kjent gjennom frivillige verv på Rokken og X2-festivalen. Senere skulle de
oppdage talentet Torstein Lund Sperstad, som ga et imponerende førsteinntrykk som frivillig på X2-festivalen, allerede sitt første studieår i Volda. Han ble senere ansatt på fulltid og Atle skriver til sine følgere på facebook om ansettelsen av Sperstad: «Vi vant jackpot!».

Alle de tre kollegaene i Oclin har alltid har vært engasjert i X2-Festivalen og kan fortelle at det er via den de har både blitt kjent og fått oppleve hverandre i jobbsammenheng. Den eldste av de tre kollegene i Oclin, Chris-Håvard Berge, har jobbet med medieproduksjonstemaet i X2 siden det han
selv antar å være omkring 2012. Det begynner å bli en stund siden, men Berge har holdt det gående hvert eneste år siden den gang. Med unntak av ett år hvor festivalen krasjet med en kjærestetur til Mexico. Men som han innrømmer selv:

«Det vel ikke løgn å si at det ble en del festivaljobbing fra hotellrommet den ferieturen der»

Engasjementet for å jobbe med X2 festivalen skal det absolutt ikke stå på. I årets festival er Chris-Håvard ansvarlig for web og system, imens Atle, som egentlig har trappet ned deltagelsen i år, opererer konsulent om noen skulle spørre. Oclins yngste ansatte Torstein er i dag medieproduksjonssjef og dermed er alle fortsatt involverte i festivalen på en eller annen måte, selv etter endt studietid.

Sparebank1 Søre Sunnmøre mente Oclin var et bevis på hva som var mulig å få til, selv for en mediebedrift som startet opp lokalt i Volda. Prisvinneren Atle oppfordrer alle til å engasjere seg i frivillig arbeid som student og skape nettverk. Han kan fortelle hvordan Oclin stadig får forespørsler
fra tidligere medstudenter de har jobbet frivillig med tidligere. Av de mange tilbudene som student i Volda, trekker han likevel frem X2 festivalen som en arena kollegaene i Oclin særlig har fått utfolde seg på. Og selv om festivalen kan være et springbrett til senere arbeidsliv presiserer han at initiativet må en ta selv:

«Jobb hardt! Engasjer deg i frivillig arbeid som student. Sjølv om du ikkje får så mykje tilbake i kroner så er dette ei investering i eiga framtid.»