Lillian Aunevik (23) og Sigrid Håndlykken (23) er tydelige på hva de ønsker seg av klær når de nå ber folk donere til X2-festivalen som går av stabelen om en uke.

«Vi ønsker oss bestefar-skjorter, pique-skjorter, gensere, t-skjorter og joggedress-jakker. Spesielt bestefar-skjorter», ramser Lillian opp.

Vi møter henne i Volda skatepark, hvor hun og venninna Sigrid tar seg en pause fra all syinga til festivalen.

De har tatt med seg et par skjorter de nettopp har sydd om til såkalt «X2 merch», som på godt norsk betyr produkter de skal selge for festivalen.

– Vi syr X2 sin logo på klær vi kjøper på gjenbruk eller får donert. Å handle brukt er en viktig innsats vi kan gjøre for miljøet, sier Sigrid.

Nå ber jentene alle ta en titt i skapene sine, om det ligger noen gjenglemte skatter der. Spesielt besteforeldre blir oppfordret til å donere.

Klær du kanskje tenker er litt bestefar, er det vi synes er fett, sier Lillian samtidig som hun ser ned på den rutete skjorten sin og humrer.

RULLEBRETT: Sigrid og Lillian elsker å kjøre rullebrett. Helst i en vintage skjorte
de har kjøpt brukt. Foto: Sigurd Bratli

Studenter

De gode venninnene tar hver sin bachelor på Høgskulen i Volda. Sigrid går friluftsliv, og Lillian studerer kunst og håndverk. Noe av det beste de vet er å møtes for å sy.

– Det er veldig hyggelig og ikke minst sosialt å kunne samles. Nå er vi sju stykker som jobber med klær til festivalen. Det blir skikkelig fine klær i år, overbeviser Sigrid.

KREATIVE: Her jobber enda en venninne, Marita Rygg, med en bukse hun maler
på. Foto: privat

Mellom slagene koser jentene seg med andre aktiviteter.

– Når jeg ikke holder på med kreative prosjekter, nyter jeg det Sunnmøre har å by på av ski, klatring. Jeg har nylig startet med skating også. Ellers er studentmiljøet helt herlig, sier Lillian.

SKJORTER: Her viser jentene frem skjorter de ønsker seg. Foto: Sigurd

Gjenbruk

– Jeg har alltid elsket gjenbruk! Det startet med at jeg jobbet på Fretex i tenårene mine, og det hendte jeg handlet for mer en jeg tjente enkelte dager, sier Lillian samtidig som hun smiler lurt.

Sigrid legger til at de får en helt spesiell følelse av å lete etter gjenbrukt tøy.

– Å være på en gjenbruksbutikk føles som å være på skattejakt. Et sted du kan finne klær og ting du kanskje ikke finner noe annet sted.

Nå gleder jentene seg stort til at X2-festivalen endelig skal starte

– Åh, Volda fylt med liv! Danse til god musikk, se på sporter og ikke minst alle de spennende foredragene. Også skal vi forhåpentligvis selge masse fine klær, sier Lillian.

– Ja, også må folk bare komme innom å donere. Vi har donering-kasser på Spinneriet blant annet hvor folk kan komme å gi fra seg klær. Gjerne bestefar-skjorter, sier hun og ser lattermildt bort på Lillian